05.11.15. u 12:57

Za obnovu labinskih fasada gradski komunalac dobio 7,44 milijuna kuna

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija vas obaviještava da je zgradama kojima upravlja to gradsko poduzeće, odobreno je dosad najviše sredstava, točnije 7,4 milijuna kuna. Za 24 zgrade je odobreno sufinanciranje izrade energetskog pregleda i certifikata, za 34 će se sufinancirati izrada projektne dokumentacije za obnovu, a za 30 je osigurano sufinanciranje radova na obnovi fasada.

Prema projektu Primjeri dobre prakse i energetsku učinkovitosti, gradsko poduzeće Labin stan uvršteno je kao najbolji primjer u državi, za uspješnu obnovu i sufinanciranje zgrada od Fonda zašite okoliša i energetsku učinkovitosti. Projekte energetske učinkovitosti prepoznali su građani i struka, kao projekte koji imaju trostruku korist. Prvo je smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja te ukupno poslovanje i stvaranje novih radnih mjesta.

Prvi po uspješnosti sufinanciranja zgrada

Energetskom obnovom obiteljskih kuća u Hrvatskoj je obuhvaćeno 19.887 kućanstava i zahvaljujući tome više od 65 tisuća građana unaprijedilo je kvalitetu života. Važno je napomenuti da je od svih upravitelja više stambenih zgrada, Labin stan, prvi po uspješnosti sufinanciranja zgrada od strane Fonda. Zgradama kojima upravlja to gradsko poduzeće, odobreno je dosad najviše sredstava ili točnije 7,4 milijuna kuna. Za 24 zgrade je odobreno sufinanciranje izrade energetskog pregleda i certifikata, za 34 će se sufinancirati izrada projektne dokumentacije za obnovu, a za 30 je osigurano sufinanciranje radova na obnovi fasada. Energetska obnova je ove godine realizirana na pet zgrada, za koje je ukupna investicija iznosila 2,5 milijuna kuna, a Fond isplatio 1.1 milijun kuna. Obnova Fasada u Labinu započela je u vrijeme kad još nitko nije ni sanjao da će Hrvatska putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati obnove fasada. Prva fasada u Labinu, u vremenu nakon uvođenja upravljanja više stambenih zgrada, obnovljena je 2005. od kada traje proces obnove, u početku bez toplinske a od 2009. godine s toplinskom izolacijom. U razdoblju 2005.-2013. Obnovljena je 31 zgrada, te se istraživalo mogućnosti sufinanciranja obnove.

Na Katurama prva obnovljena zgrada

Prva zgrada u Istri i jedna od prvih u Hrvatskoj kojoj je sufinancirana obnova bila je ona u ulici Prilaz Kikova u labinskom najvećem naselju, Kature. S obzirom da je kandidirala predmetni projekt za dobivanje poticaja – bespovratnih sredstava EU, europska komisija je prihvatila kandidaturu. Dodijeljeni su poticaji od 29 tisuća eura koji su bili namijenjeni djelomično prijevremenoj otplati kredita, te sredstva uplaćena direktno stanarima. Osim velike uštede na računima za struju, koja se postigla postavljanjem izolacije, bila je to i prva zgrada na koju se postavila izolacija debljine deset centimetara. Direktorica poduzeća Labin stan Dolores Sorić, govori nam kako je Labin jedan od prvih gradova u Hrvatskoj po broju obnovljenih fasada, s obzirom na broj stanovnika, kao i jedan od začetnika dobivenih nepovratnih sredstva putem raspisanih natječaja i javnih poziva prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na više stambenim zgradama. Sorić napominje, kako se s godinama interes suvlasnika za obnovom fasada stalno povećava, te su se i djelatnici Labin stana kao upravitelja, morali educirati u tom pravcu, kako bi se obnove izvršile na što je mogući kvalitetniji način, zu najpovoljniju cijenu i što povoljnije uvjete kreditiranja.

Novac Fonda za 63 labinske zgrade

U ovoj godini na natječaj za energetski pregled i certifikat, Fondu je prijavljeno 10 zgrada, koje su i prihvaćene. Za projektnu dokumentaciju prijavljeno je 29 zgrada, te je svima odobrena, za energetsku obnovu prijavljeno je 25 zgrada i samo jedna nije prošla na natječaju, tako da je od ukupno 64 prijavljene zgrade njih 63 prihvaćeno za dodjelu sredstava Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

 

Tekst preuzet iz Glasa Istre (izdanje 4.11.2015.); autor: Adriano ŠĆULAC