04.07.16. u 13:05

Konferencija o energetskoj učinkovitosti u zgradama kulturne baštine

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija je održala Konferenciju o energetskoj učinkovitosti u zgradama kulturne baštine u Labinu 30. lipnja 2016. Konferenciju je sa zanimanjem je popratilo više od 70 sudionika!

Konferenciju je otvorio uvodnim govorom Valter Poropat, direktor IRENA-e, ističući kako upravo na području Istarske županije postoji značajan broj stambenih i javnih zgrada kulturne baštine za koje je nužno provesti energetsku obnovu.

Prvi dio programa fokusirao se na najčešće prepreke s kojima se investitori  pritom susreću. Pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije, Lorella Limoncin Toth, je kroz uvodno predavanje predstavila mjere koje mogu biti provedene bez većih intervencija i ograničenja na zaštićenim građevinama. Dotaknula se većih intervencija koje se mogu dozvoliti uz preduvjet dobre pripreme, te promjena na građevinama koje se odobravaju samo u izuzetnim slučajevima. Josipa Bilić predavanje je usmjerila na mogućnosti istraživanja koje Ustanova centra za istraživanje materijala Istarske županije METRIS provodi u svojim laboratorijima na kulturnim dobrima. Tomislav Kurevija s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Zagreb predavanje je fokusirao na moguća rješenja korištenja obnovljivih izvora energije u objektima kulturne baštine predstavljajući primjere iz prakse. Forijan Ćelić, iz tvrtke Ideo prisutne je upoznao s mogućim izvorima financiranja ovakvih investicija. U nastavku programa Davor Mišković s Politehnike Pula osvrnuo se na potrebu za razvojem stručnih programa usmjerenih na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore i ekologiju.

Drugi dio programa fokusirao se na EU projekt EH-Cmap: Advanced training in Heritage building, koji IRENA-a u suradnji s partnerima iz Italije, Malte, Portugala i Španjolske provodi uz 100% financiranje programa ERASMUS +. Doris Pajković iz IRENA-e izložila je ukratko najvažnije informacije, aktivnosti i rezultate projekta, dok su u nastavku konferencije predstavnici projektnih partnera Sveučilišta Rimu „La Sapienza“  i energetske agencije MIEMA (Malta) detaljnije prisutnima prezentirali najvažnije rezultate. Maurizio Sibilla sa Sveučilišta u Rimu „La Sapienza“ izložio je metodologiju kojom su partneri kreirali kognitivnu  EH-Cmap mapu za održavanje treninga energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini, te potom prezentirao EH-Cmap-u prisutnima. Flavio Camerata iz MIEMA-e osvrnuo se na aktualno stanje zakonodavnih okvira energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini u partnerskim zemljama, te predstavio primjere dobre prakse energetske obnove objekata kulturne baštine u zemljama sudionicama EH-Cmap projekta.

Prezentacije preuzmite u nastavku.