23.11.15. u 12:04

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija je zajedno sa svim hrvatskim i svim slovenskim energetskim agencijama potpisala Memorandum o razumijevanju

Nakon inicijalnog sastanka u Zagrebu sredinom rujna, 19. studenog 2015. u Velenju su se okupile sve hrvatske i slovenske energetske agencije, ukupno dvanaest od toga pet Hrvatskih i sedam Slovenskih, kako bi potpisale memorandum o razumijevanju, koji definira načela zajedničke suradnje i namjeru povezivanja.

Razlog potpisivanja memoranduma je da se zajednički nastupa prema europskim institucijama i da bi se pokretali projekti od značenja na prekograničnoj razini. Iako je osnivanje i hrvatskih i slovenskih agencija pratilo mnogo skepse, danas se radi o 12 institucija koje zajedno zapošljavaju preko stotinu djelatnika čija se vrijednost provedenih projekata mjeri u milijuna eura. Ideja povezivanja podržana je i od strane FEDARENE - Europskog udruženja regija i energetskih agencija, a rijedak je slučaj i u europskim razmjerima da se na ovoj razini uspostavlja suradnja između baš svih sudionika jednog sektora u dvije zemlje članice EU.

Memorandum o razumijevanju potpisali su hrvatske agencije - Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Regionalna energetska agencija Kvarner, Međimurska energetska agencija, Regionalna energetska agencija Sjever i Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA, te slovenske agencije - Energetska agencija za Podravje, Energetska agencija za Savinjsku, Šalešku i Korošku, Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje, Lokalna energetska agencija za Pomurje, Goriška energetska agencija, Lokalna energetska agencija za Dolenjsku, Posavje i Belu Krajinu te Lokalna energetska agencija za Gorenjsku.