16.12.15. u 10:40

Obnovljena višestanbena zgrada u centru Pule

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o. Vas obavještava da je dovršena obnova višestambene zgrade u samom centru grada na adresi Giardinima 14 kojom upravlja Castrum Pula 97, kojoj se u prizemlju nalazi ljekarna Centar.

U svega tri mjeseca od početka radova, izvršena je rekonstrukcija kompletnog krovišta, prednje i stražnje fasade te zamijenjena drvena stolarija. Suvlasnici tako imaju višestruke koristi od obnove budući da će značajno uštedjeti na energiji potrebnoj za grijanje.

Energetska obnova

Investiciju u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna s PDV-om sufinancirali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Pula kroz projekt Dolcevita, Turistička zajednica Grada Pule te suvlasnici zgrade. Grad Pula financijski je sudjelovao prema svom suvlasničkom udjelu od oko 40 posto, budući da se u njegovu vlasništvu nalaze poslovni prostori u prizemlju zgrade. U svega tri mjeseca od početka radova, izvršena je rekonstrukcija kompletnog krovišta, prednje i stražnje fasade te zamijenjena drvena stolarija. Suvlasnici tako ima-ju višestruke koristi od obnove budući da će značajno uštedjeti na energiji potrebnoj za grijanje. Predviđena je godišnja ušteda od otprilike 44 tisuće kuna, što predstavlja smanjenje troškova za čak 64 posto.

Projekt “Dolcevita”

Uz ovu obnovu, Castrum Pula 97 d.o.o. pristupio je sanaciji sanitarnog čvora u Čitaonici kluba umirovljenika kojeg dnevno posjeti i 300 naših umirovljenika. Vrijednost radova, koje financira Grad Pula, iznosi 100 tisuća kuna s PDV-om.

Grad Pula je još 2009. godine pokrenuo projekt “Dolcevita” u kojem, zajedno s pulskom Turističkom zajednicom i suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financira-nju obnove fasada i krovišta zgrada na području grada Pule, s ciljem da se očuva bogato povijesno i kulturno nasljeđe, kao i same zgrade. Do danas je putem projekta Dolcevita obnovljeno 30-ak zgrada na području Pule, a u tijeku je obnova zgrada na adresi Sergijevaca 2/Forum 8 te Sergijevaca 39. Odlukom o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule nastavlja se s projektom “Dolcevita”, za što će u narednom razdoblju biti objavljen javni poziv. Zona prioriteta uređenja pročelja i krovova bit će Trg Portarata, Ulica Sergijevaca, Clerisseauova ulica, Danteov trg, Fo-rum, Trg Stara tržnica, Prolaz sv. Nikole, Flaciusova ulica, Kapitolinski trg, Kandlerova ulica, Carrarina i Amfiteatarska ulica, Trg Ozad Arene, Istarska i Flavijevska ulica, Giardini te Flanatička i Fontička ulica.

Tekst preuzet iz Glasa Istre (izdanje 15.12.2015.); autor: B. PETROVIĆ